Em muốn vào đạo Công Giáo!

Sinh ra trong một  gia đình có  truyền thống Phật Giáo, tuy nhiên, em thú nhận rằng mình chưa hiểu nhiều về giáo lý nhà Phật. Vì nhiều lý do khác nhau, em cứ để cuộc sống nổi trôi theo học tập và công việc. Trong dòng đời ấy, rất nhiều lần em được tiếp xúc với môi trường bên Kitô Giáo[1]. Em nói như thế vì không chỉ bên đạo Tin Lành thu hút em, nhưng đạo Công Giáo cũng là một con đường mời gọi em bước vào.

Dạo phố với em, tôi may mắn được em chia sẻ nhiều thao thức, ước mơ và thắc mắc liên quan đến tôn giáo. Là người học thức, em thừa biết mỗi tôn giáo đều có những phương thế chỉ cho con người tìm đến hạnh phúc, bình an. Nhưng cụ thể phương thế ấy là gì, thì em chịu! “Thiên Chúa là ai, Ngài có hiện hữu không? Đạo Thiên Chúa có thực sự là con đường tốt nhất để em bước vào không?” Đó là chuỗi những câu hỏi mà trong em hằng khắc khoải. Dĩ nhiên tôi chẳng thể trình bày một mớ kiến thức về Thiên Chúa cho em lúc này. Thay vào đó, tôi lắng nghe và chia sẻ chút cảm nghiệm của mình về Thiên Chúa với em. Lồng trong đó là những lời thầm nguyện dành cho em. Ước sao Thiên Chúa ban ánh sáng để em can đảm theo Ngài.

Sở dĩ em muốn vào đạo Công Giáo vì vài lý do thú vị ban đầu. Không hiểu vì cơ duyên nào đó, em được tiếp xúc với nhiều người công giáo. Họ thực sự là những người dễ mến và tử tế, hòa đồng và chân thành. Em cảm nhận như thế! Tạ ơn Thiên Chúa vì những chứng nhân em gặp được.[2] Đó là bước khởi đầu để em đặt dấu hỏi về nguồn động lực nào để người công giáo sống được như thế. Em lên đường đi tìm. Trên hành trình ấy, đôi khi em lẫn lội những người Tin Lành với người Công Giáo[3]. Là người bạn, tôi hạnh phúc chia sẻ với em đôi điều khác nhau giữa hai đạo này. Hy vọng em hiểu hơn và có thêm chất liệu để đưa ra quyết định cho riêng mình.

Dừng lại bên vỉa hè dưới bóng cây cổ thụ, tôi chỉ cho em nhà Dòng Thánh Phaolô, một tu viện cổ kính với những bóng dáng người tu sĩ đang dạo bước trong vườn. Ông Phaolô là người theo đạo Do Thái. Khi Đức Giêsu sống lại, Giáo Hội Công Giáo đang trong bước khởi đầu phát triển. Trong bối cảnh đó, chính Phaolô ra sức bách bớ những ai tin vào Đức Giêsu. Trên đường truy lùng bắt tận những tín hữu theo đạo này, Phaolô đã được Chúa Giêsu phục sinh kêu gọi: hãy tin vào Thiên Chúa nơi Đức Giêsu Kitô. Ông đã tin và trở thành môn đệ truyền giáo nhiệt thành, vĩ đại trong Giáo hội Công Giáo sơ khai.

Sở dĩ tôi lan man đến chuyện thánh Phaolô, để nói với em rằng mỗi ngày đều có nhiều người được Đức Giêsu mời gọi nên con cái của Chúa. Lời gọi ấy không âm thanh, không ồn ào, không lôi kéo, nhưng nó nhẹ nhàng chuyển biến trong tâm hồn những ai đang muốn bước theo Ngài. Nó cũng tựa như những điều em chia sẻ với tôi:

“Em không biết Thiên Chúa nhiều, nhưng mỗi khi buồn sầu, những lúc gặp chuyện chẳng may, em cũng cầu xin Chúa. Điều lạ lùng là em nhận thấy mình được bình an hơn, được may mắn hơn.” – Em nói trong xúc động.

Lời chia sẻ ấy cũng là dấu chỉ để em thấy Thiên Chúa đang mời gọi mình. Dĩ nhiên Thiên Chúa không hiện diện như bất cứ người nào, hoặc vật thể hữu hình nào. Ngài có đó, nhưng ta chẳng thể nhìn bằng đôi mắt thể lý. Ngược lại, qua lời em nói, chúng ta có thể cảm nhận được Thiên Chúa và Ngài đang chi phối đời sống của chúng ta. Đó là một trong những con đường để em thấy Thiên Chúa thực sự đồng hành với mỗi người.

Điều em thắc mắc vốn gây bất ngờ với tôi: “Em có thể vào đạo Công Giáo, nhưng vẫn tin Đức Phật không?” Hỏi như thế, vì em biết nếu mình bước vào đạo Công giáo, ít nhiều sẽ gặp cản trở từ phía gia đình.

Em thân mến,

Tôn giáo nào cũng đòi người tín hữu trung thành và yêu mến Đấng họ tin theo với trọn vẹn con tim và lý trí. Dĩ nhiên em không thể vừa tin Thiên Chúa và vừa tin vào Đức Phật, (hay ngược lại). Chúng ta tạm chấp nhận đạo nào cũng tốt. Khi muốn đối thoại với Phật Giáo cũng như những tôn giáo khác, Giáo Hội Công Giáo nhấn mạnh: “Kitô hữu cũng như các tín đồ các truyền thống tôn giáo khác, tất cả chúng ta đều được Thiên Chúa đích thân mời gọi để đi vào mầu nhiệm của đức kiên nhẫn của Ngài, khi con người nỗ lực tìm ánh sáng và chân lý nơi Ngài. Chỉ có Thiên Chúa biết lúc nào và vào giai đoạn nào sẽ hoàn thành con đường thăm thẳm mà con người từng bước tìm về Ngài.”[4]

Mặt khác, Giáo Hội Công Giáo không hề phủ nhận những gì là chân thật và thánh thiện nơi các tôn giáo ấy[5]. Giáo Hội nhìn thấy trong mỗi tôn giáo, Phật Giáo cũng vậy, những hạt mầm đức tin rất tốt. Để từ đó, bên Công Giáo tiếp tục trong đối thoại, để chia sẻ, giới thiệu cho mỗi người về một Đức Giêsu Kitô vốn là đường, sự thật và sự sống. (Ga 14,6).

 Tôi không muốn đi vào quá nhiều tài liệu bàn về vấn đề này! Hẳn nhiên nếu là người công giáo, em cũng cần giữ lòng kính trọng đến các tôn giáo khác. Nếu em yêu mến Thiên Chúa càng nhiều, Ngài càng chỉ cho em biết cách cư xử với gia đình em ra sao, và cần đón nhận những tôn giáo khác như thế nào. Điều quan trọng là em cần quyết định đi vào một tôn giáo duy nhất mà thôi.

Cảm ơn em vì những chia sẻ và thao thức của em. Hy vọng em để cho lòng mình thanh thản, để “ơn trên” soi sáng. Từ đó, tôi đoan chắc em sẽ tìm thấy câu trả lời cho đời sống tâm linh của mình. Em đừng ngần ngại thì thầm với Thiên Chúa. Ngài hiểu những điều em ước nguyện. Tuy chưa được rửa tội để trở thành con Chúa, nhưng Ngài có cách để em bước vào một thế giới mới. Nơi đó, hầu chắn có nhiều ngôn ngữ nhà đạo mới, giáo lý mới, niềm tin mới, và con người mới. Càng tìm hiểu, hy vọng em càng xác tín vào lựa chọn của mình. Chắc chắn không ai hiểu hết Thiên Chúa. Nhưng với tâm hồn cởi mở, với ước ao tốt lành, em sẽ được Thiên Chúa hướng dẫn để bước vào Giáo Hội của Ngài.

Chia tay em, tôi cầu chúc cho em thật nhiều bình an trên hành trình khám phá niềm tin của mình. Em biết điều này: Thiên Chúa sáng tạo muôn loài. Nhiều thế kỷ trước Công Nguyên, người Do Thái chờ mong Đấng Cứu Thế. Đức Giêsu Kitô đã đến vào đêm Giáng Sinh. Sau thời gian rao giảng Nước Trời, Ngài đã chịu chết. Sau ba ngày, Ngài đã sống lại. Đó là Tin Mừng cho muôn dân. Em có thể đọc thấy những điều này trong Kinh Thánh. Tin hay không, tùy em, bởi mỗi người đều có tự do lựa chọn tôn giáo cho riêng mình! Cầu chúc cho em thật nhiều bình an để sớm đưa ra quyết định cho hành trình đức tin của mình, em nhé!

Trên đường về nhà, lời em cứ văng vảng trong tôi: Em muốn vào đạo Công Giáo! Đó là ước muốn tốt lành thánh thiện. Hy vọng một ngày nào đó tôi nhận được tin vui: “Thầy ơi! Em đã lãnh nhận bí tích rửa tội rồi!” Hy vọng và nguyện cầu cho em thật nhiều!

Giuse Phạm Đình Ngọc SJ   

[1] Kitô giáo là từ gọi chung của nhiều nhánh khác nhau. Hai ngàn năm qua, do nhiều bất đồng, bối cảnh lịch sử và chính trị, đã hình thành các hệ phái Kitô giáo khác nhau. Bốn nhánh chính hiện nay của Kitô giáo là Công giáo Rôma, Tin Lành, Chính Thống giáo Đông phương, và Chính Thống giáo Cựu Đông phương.

[2] Ðức Giáo Hoàng Phaolô VI chia sẻ: “Con người ngày nay họ cần chứng nhân hơn thầy dạy, và nếu họ tin vào lời thầy dạy, thì chính thầy dạy đó là chứng nhân”.

[3] Anh em bên Tin Lành không tin vào Huấn Quyền của Giáo Hội Công Giáo Rôma. Họ không có 7 bí tích. Giáo lý Tin Lành chỉ tập trung vào Đức Giêsu Kitô, vào đức tin, ân sủng và Kinh Thánh.

[4] Hội Đồng Giáo Hoàng về Đối Thoại Liên Tôn, Đối Thoại và Rao Truyền, số 84.

[5] X. Công Đồng Vaticano II, Tuyên ngôn Nostra aetate, số 2.

167 thoughts on “Em muốn vào đạo Công Giáo!

 1. pendbenn says:

  Related News:

  Chronos Gallery Enhancer are small yet powerful tools that you can use to enrich the beauty of your photos. While the apps have their own advantages, it is always better to use a set of tools when you want to get the most out of your photos. Here are the five apps you must download to turn your photos into works of art. HD Color Corrector HD Color Corrector can make your photos and videos look a whole lot better by adjusting the… https://lereperma.weebly.com

  6add127376 pendbenn

 2. lanbali says:

  This program is the best choice for obtaining reliable results and detecting malware.

  BitDefender System Information can scan your system in the fast and trusted BitDefender-compatible format.
  This offline version of BitDefender System Information will give full diagnostic and troubleshooting capabilities, even from an unbootable operating system.
  This tool is the quickest way to obtain vital information about your Windows OS.

  BitDefender System Information is used to help analyze the operating system on the computer https://klehidosme.weebly.com

  6add127376 lanbali

 3. gwydah says:

  Issue resolved:

  Oral contraception should not be offered to adolescents until they are at least 16 years old, a committee of U.S. Academy of Pediatrics (AAP) says.

  The group does not support their availability until age 15, but stopped short of recommending an age limit. A study published earlier this year indicated that one in 10 high school girls seeking https://geeabetwailifs.weebly.com

  6add127376 gwydah

 4. darjaic says:

  admin

  July 16th, 2017

  PC Phone

  8 /10

  Appnimi MD5 Hash Generator is a small software application developed specifically for helping you generate MD5 hashes for any files. It can be deployed on all Windows versions out there.
  Clean looks
  After a fast and simple installation process where you only need to press on a few ‘Next’ buttons in order to bring the task to an end, you are welcomed by a minimalist interface https://www.justyari.com/upload/files/2022/05/5jEC7f8LzBctIH3ygpt8_19_24e7ea870745870bb8b1ad50df083a4f_file.pdf 05e1106874 darjaic

 5. cocack says:

  I’ve added form1 as a help file for the main application. I have provided many of the fields in the form in only #include “my-textbox.h” and #include “my-menu.h” and #include “my-label.h”. I really like this technique because it allows you to see the code at a much greater level of abilitty. In my particular case, I do most of my coding with the VB.NET syntax. https://www.bloomicounseling.com/profile/sockwhatsacekarde/profile
  66cf4387b8 cocack

 6. daygbitt says:

  It is particularly useful if your computer is used
  as a source of power for other home appliances.
  You can control and automate numerous items
  such as lights, security system, garage doors,
  heating devices and much more, without leaving
  your house.
  Here are some examples of how it can help you.
  Automate your home
  To maximize the device capabilities of your computer, install WebElf and connect it to the Internet. After you have set up your sensors and https://pteridoportal.org/portal/checklists/checklist.php?clid=5079
  ec5d62056f daygbitt

 7. jamejamy says:

  ActiveX Filters – a sorely missing feature
  Review by:
  Bri Maurer –
  Last Updated: 03-14-2005
  For the last two years, I’ve been developing applications for XP. I have built a lot of applications using even the lowest level server-side API, and I know that in a 64-bit environment, nearly everything would be faster. However, I wanted to use ActiveX controls in the standard way. The only problem was, https://fraenkische-rezepte.com/xforcekeygen64bitautocad2007/
  ec5d62056f jamejamy

 8. lineuhyl says:

  No need to be a tech geek in order to see there’s a better alternative available.

  But what will you think if I tell you the software that can make the choice for you automatically is free? And it’s even open source. Go ahead and try Network Aware Printing.

  Network Aware Printing is a free application you can download right now.Background

  It has been shown that the addition of non-volatile C-O-C hydrophobic linkers https://clonardiscoduro.org/lex-doctor-9-full-descargar-360/
  ec5d62056f lineuhyl

 9. kanalar says:

  Update: Bot geting computer I.exe compressed(.5 G free)
  – Update: KasperskyBot Detection complete.
  – Update: Will be updated in a few weeks.

  Introduction
  – Translated text may be slightly different.
  – In most cases the original text comes from Wikipedia, I have no idea if I am correct or not and I make no claims to that.
  – Due to the poor performance of Google Translators with the latest versions https://monarch.calacademy.org/checklists/checklist.php?clid=2753
  ec5d62056f kanalar

 10. natran says:

  It might not be the most original game available, but it is the one I find myself gaming for the most. And if I’m being honest, it’s because it’s the one with the most FFXIII:REVOILANCE-inspired side quests, that take place in “real” London, during the Blitz.
  Coming from FFVII, which for better or worse, often takes place in the same fantasy/sci-fi universe, it is nice to see a game https://info4travel.ru/wp-content/uploads/2022/06/octabri.pdf
  ec5d62056f natran

 11. pheequbi says:

  The Aigo video to MP4 Converter program was developed by Womansoft Inc., a popular developer of multimedia utilities. The company was founded in 2000 and is based in Beijing, China, but a notice on its website said it had acquired Womansoft Inc. from Nokia and had moved the development to Finland.

  Edge Repair Tool 7.3.11
  Edge Repair Tool is a easy-to-use tool for repairing damaged areas of web pages, files, documents http://8848pictures.com/readiris-pro-11-middle-east-edition-mr-underground-edition-exclusive-crack/
  ec5d62056f pheequbi

 12. wenwarr says:

  bmpPacker is a powerfull security utility. It seems that the application has missed the most important task: it should go for longer algorithms, especially AES.

  What Is Blind Video Tape Migrator?
  Blind Video Tape Migrator is a Microsoft Windows software utility designed to migrate video tapes to a computer system. This tool can reliably recover lost data, as well.
  Blind Video Tape Migrator makes a scan of your emptied tape, however it should https://noshamewithself.com/upload/files/2022/06/epMsr3AY7bOobqqTMWcP_04_4e687f190e3e141bb9897f22516bf91a_file.pdf
  ec5d62056f wenwarr

 13. seaall says:

  Version 7.3.0:
  – Compatibility with Windows Server 2016 and Windows 10.

  Version 6.3:
  – Compatibility with Windows Server 2012.
  – Full compatibility with Windows 10.

  3. Install RemShutdown on an AMI

  Unzip the downloaded file and place the extracted file on the root of your C: partition.

  Click on the system.ini file. This window lets you know on which Windows version the software is compatible. https://www.lichenportal.org/cnalh/checklists/checklist.php?clid=12206
  50e0806aeb seaall

 14. rosaalo says:

  Play

  Poll

  Will you be attending Alabama’s bowl game?

  Yes

  No

  Yes:

  No:

  Submit View results from this survey

  As of February 1, 2012, we are no longer accepting surveys. By clicking continue, you acknowledge that you have read this disclaimer and agree to our terms.

  Thank you for completing our survey!

  Play

  Why won’t you play

  Alabama’s Tua Tagovail https://planetroam.in/wp-content/uploads/2022/06/lyzche.pdf
  50e0806aeb rosaalo

 15. wengly says:

  from stock, own design and acoustic from Multi Audio Pipe.
  The plugin supports all major DAWs and users are encouraged to send the audio of the channel to other DAWs.

  Aport Artistic Convolution & Normalization is an expressive and useful convolution reverb for music production and sound design. It combines Convolution and Stereo Flanger to create a realistic Convolution Reverb or room simulator in an easy-to-use and highly intuitive GUI interface. By tapping https://wocfolx.com/upload/files/2022/06/huhiIWcDvtErdHZktJ2c_06_a6493b1815f6dcf35998b7f6dbfb1499_file.pdf
  50e0806aeb wengly

 16. londori says:

  Simply put, this productivity app is about making you learn to keep your eyes healthy, without neglecting the importance of using them to achieve that goal.

  Productivity is an extremely important skill, and one that is either mastered or not. Today we will be learning about this issue with a secret productivity app that may be just what you need for your daily tasks and assignments. Zeeburgo is a gorgeous productivity tool for Android with intuitive interface and design. With it your working time will https://scdroom123.com/2022/06/06/very-simple-network-scanner-3-0-0-291-crack-download-mac-win-updated-2022/
  50e0806aeb londori

 17. notcha says:

  Thus, the program can be used by everyone who wishes to remove certain restrictions from Mac OS Mailboxes for use with other operating systems.Q:

  Ruby: running test cases with RSpec

  I’m trying to run my tests in shell script file using RSpec. I have to tests, which can be started succesfully. When I run file in command line, it will run tests:
  bundle exec rspec

  But when I run in shell script, I https://kephirastore.com/2022/06/06/virtual-photo-organizer-free-mac-win/
  50e0806aeb notcha

 18. vivyrege says:

  If you are looking for a basic and very powerful to-do list app with a powerful-looking user interface, then TaskList Management is definitely a must-have app for your smartphone or tablet.

  Task List Manager is definitely the “plain vanilla” version of the app before “Smart” Task List Management.
  It is not as pretty as Task List Manager (with its pleasant and quite artistic interface) but it works for me.
  Task List Manager eliminates some of the “so https://coopergoody.com/wp-content/uploads/2022/06/JRat.pdf
  50e0806aeb vivyrege

 19. nercole says:

  However, the developers did make it a point to warn you of some of its possible downsides. To name a few, it might affect the speed of your web browser, and the options offered are pretty limited. Also, if your kids accidentally call up the app’s interface to check their browsing activities, it might not work as expected. Still, for such a little tool, it runs smoothly and quickly.
  Moreover, the interface is quite straightforward, providing you with both categories of security options, http://www.advisortic.com/?p=23007
  50e0806aeb nercole

 20. inrigrai says:

  Rating: 2/5

  Even when it comes to the latest trend in mobile apps and game design, we’re not seeing much change. Video games are still mostly not designed with casual players in mind, while the strict and unrealistic demands of the casual gamer result in plenty of poor-quality games. If you think that AAA titles don’t apply here as well, we’re afraid you might be mistaken, as the focus on the casual market is not that much http://kalibatacitymurah.com/wp-content/uploads/2022/06/winobens.pdf
  50e0806aeb inrigrai

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai.